Varnostna ograja za otroke je obvezna oprema vsake mlade družine

Verjetno vam ni tuja situacija, ko ste pazili na kakšnega majhnega otroka in ko ste za trenutek pogledali stran, se je zgodila nesreča. Ni nujno, da je nesreča zelo huda, da dobite slabo vest, zakaj je niste preprečili. Da bi vam to zgodilo čim manjkrat, vam svetujemo, da si na kritičnih mestih v vašem domu omislite varnostno ograjo za otroke, saj bo le-ta skrbela za njihovo varnost tudi takrat, ko bodo vam misli odplavale malo stran.

Verjetno vam ni tuja situacija, ko ste pazili na kakšnega majhnega otroka in ko ste za trenutek pogledali stran, se je zgodila nesreča. Ni nujno, da je nesreča zelo huda, da dobite slabo vest, zakaj je niste preprečili. Da bi vam to zgodilo čim manjkrat, vam svetujemo, da si na kritičnih mestih v vašem domu omislite varnostno ograjo za otroke, saj bo le-ta skrbela za njihovo varnost tudi takrat, ko bodo vam misli odplavale malo stran.

Kje v vašem domu so tiste kritične točke, pri katerih bi bilo potrebno namestiti varnostno ograjo?

Dejstvo je, da je dandanes praktično nemogoče zgraditi dom, ki bi bil po svojih lastnostih in notranji opremi  popolnoma primeren za majhne otroke. Ta mala bitjeca so namreč po naravi zelo radovedna, zato želijo odkriti in raziskati prav vse detajle v svoji okolici. Kot starši imamo tako na voljo dve možnosti: ali neprestano nadzorujemo otroka in živimo v strahu, kdaj bo roko naslonil na vroč kamin ali padel po strmih stopnicah, lahko pa stvari vzamemo v svoje roke in poskrbimo za dobro preventivo, ki bo tako nam kot otroku dopuščala več miru in svobode.

Varnostna ograja za otroke je zagotovo najbolj učinkovit način, kako poskrbeti, da se otrok v trenutku nepazljivosti ne bo primoran soočiti z nevarnostjo z oči v oči. Njen glavni namen je namreč fizično ločiti potencialno nevarnost od prostora, kjer se otrok vsakodnevno nahaja.

Odgovorni starši bi zato morali poskrbeti za namestitev varnostne ograje za otroke na vseh kritičnih mestih v njihovi hiši. Kaj uvrščamo kot kritično mesto pa je seveda odvisno od starosti naših otrok, njihovih izkušenj in našega življenjskega sloga. Najpogosteje je varnostna ograja za otroke postavljena pred različne kamine in peči, pri katerih se zunanjost toliko segreje, da bi lahko otroka, ki bi se je dotaknil, močno opekla. Na tem mestu je namestitev varnostne ograje za otroke priporočljiva vsaj do njihovega vstopa v šolo, ko se predvideva, da so z opazovanjem okolice že pridobili toliko izkušenj, da se zavedajo, da se vročih površin kamina ali peči ne dotika.

Če so trenutno vaši otroci v fazi kobacanja ali usvajanja prvih korakov, je zelo priporočljivo, da varnostno ograjo za otroke namestite tudi na dno in vrh stopnišča. Majhni otroci namreč zelo počasi pridobivajo predstavo o globini, zato je plezanje po stopnicah brez nadzora lahko zanje zelo nevarno.

Marsikdo pa se za varnostno ograjo za otroke odloči tudi takrat, ko želi otroku nekoliko omejiti prostor, kjer se lahko prosto giblje in igra, morebiti z razloga, da ima otroka lahko bolj pod nadzorom, morebiti pa zaradi značilnosti prostora in pohištva. Ostri robovi, steklene površine, bližina elektronskih naprav in aparatov zagotovo niso mesta, kjer bi se otrok do tretjega leta starosti lahko brezskrbno igral, zato je zelo odgovorno, da jih zaščitite še preden se zgodi nesreča.

Kako v široki ponudbi izbrati varnostno ograjo za otroke, ki bo res služila svojemu namenu?

Varnostna ograja za otroke je v zadnjem času postala zelo priljubljen produkt pri mladih starših, saj je zelo enostavna za uporabo, hkrati pa jim prihrani veliko skrbi. Toda ponudba različnih varnostnih ograj za otroke je danes zelo pestra, zato je pri nakupu potrebno biti previden in izbrati ograjo, ki bo dobro služila svojemu namenu.

  • Kvalitetni materiali naj bodo vaše vodilo pri izboru

Ko se odločate za nakup varnostne ograje za otroke, bodite pozorni na to, iz katerih materialov je izdelana. Ograja mora namreč zagotavljati stabilnost, če se nanjo nasloni otrok. Pogosto so varnostne ograje izdelane iz kakovostne kovine ali plastike, lahko pa tudi v kombinaciji teh dveh materialov. Zlati, če je varnostna ograja za otroke izdelana iz plastike, bodite pozorni, da je plastika dovolj fleksibilna, da bo odporna na različne pritiske, zlasti na grobo obešanje otrok nanjo.

  • Preverite, ali ima vgrajene zapore, da otok ne more odpreti vrat ograje

Večina varnostnih ograj za otroke je danes sestavljena iz več različnih delov, saj le to omogoča, da jo lahko prilagajamo različnim situacijam v našem domu. Toda spoji med posameznimi deli morajo preprečevati, da bi lahko malo bolj tehnično naravnan otrok ograjo na določenem mestu razdrl. Poleg tega je dobro biti pozoren tudi na to, da so spoji tako močni, da otrok delov ograje ne more premikati, saj tako preprečimo, da bi se lahko kljub ograji lahko približal vroči ali nevarni površini, poleg tega pa si ne more priščipniti prstov.

  • Ali je varnostna ograja za otroke dovolj fleksibilna?

Kot smo že omenili, pa je odlično, če je varnostna ograja tudi fleksibilna. To pomeni, da lahko prilagajate njeno obliko in ji dodajate, oz. odstranjujete sestavne dele glede na obliko prostora, ki ga želite zavarovati. Če je fleksibilna in enostavna za prenašanje jo lahko na dnevni bazi prenašate iz prostora v prostor, ga prilagodite in tako otroku omogočite, da se lahko povsod varno igra.

  • Preverite ali imajo izdelki varnostni certifikat?

Izdelki za varnost otrok morajo imeti veljavne certifikate in teste. Redno testiranje zagotavlja, da so izdelki za uporabo varni, pomembna pa je tudi pravilna montaža v skladu z navodili.

Varnostna ograja za otroke je tako nujna investicija za vse tiste z majhnimi otroki, ki bi raje poskrbeli za iskren nasmeh na otrokovem obrazu kakor za solze, ki pritečejo ob poškodbi na nezavarovanem mestu.

Oznake:

Komentiraj