Poskrbite za varnost majhnih raziskovalcev na pohodu

Eden od največjih dogodkov v življenju je rojstvo otroka. Starši si nenehno prizadevajo zanj ustvariti varno okolje in odpraviti morebitne nevarnosti. Otroci še nimajo razvitih nagonov kot odrasli, kateri bi jim preprečili, da se izognejo raznim nevarnostim.

Pravzaprav lahko grožnjo predstavljajo že popolnoma običajni predmeti. Vsakdanji predmet v rokah otrok lahko predstavlja nevarnost zadušitve, poškodbe, zastrupitve, ipd. Otroci še ne znajo najbolje presoditi in večino stvari poskušajo kar z usti, ne zavedajoč se, da lahko imajo tovrstna dejanja hude posledice. Čeravno se starši trudijo, da so otroci pod nadzorom in spremljajo vsak njihov gib, je nenehni nadzor skorajda nemogoč. Iz tega razloga obstajajo razni pripomočki, ki se uporabljajo za doseganje višje varnosti domačega okolja.

Razvoj otroka v domačem okolju
Prva leta otrokovega življenja so eno od najpomembnejših obdobij v njegovem življenju, saj je to čas, ko se uči in spoznava svet. Na številnih področjih poteka zelo dinamičen razvoj, zato je domače okolje zelo pomembno in mu mora nuditi udobno in varno bivanje.
Sploh v prvih letih po rojstvu bi se moral otrok neovirano gibati in razvijati različne sposobnosti. Poteka motorični, čustveni in socialni razvoj. Pri razvijanju katerekoli sposobnosti bo otrok potreboval podporo in razne reči, katere mu bodo pomagale do enostavnejšega dojemanja in razumevanja okolice. Predvsem prva srečanja s predmeti v domu znajo biti težka in bo potrebno posredovanje odraslih. Vsekakor pa so tovrstna srečanja izjemno pomembna, da otrok spoznava tudi nevarnost, ipd. Če je morda doslej plastična roža predstavljala le neškodljiv okras v domu, je lahko v rokicah otroka prava nevarnost, s katero se zaduši. In je tako večina staršev ves čas v skrbeh za otroka. Po glavi se jim podijo razne misli, ki jih še dodatno obremenjujejo. Za zagotavljanje varnosti otroka si omislijo ogromno postopkov in ukrepov. Namreč, poleg vseh obveznosti in starševskih zadolžitev je varnost otroka ena od najpomembnejših nalog staršev.
Otroci nimajo že preizkušenih tehnik obvladovanja raznih nevarnosti in tudi ne veliko življenjskih izkušenj, da bi lahko vedeli, da je nevarno pravzaprav vse, kar bi morda nepravilno uporabili. Zato se starši trudijo, da bi že od majhnih nog poskrbeli za varen razvoj in otroke opremljajo z različnimi navadami preprečevanja in izogibanja nevarnostim ter seveda tudi spopadanja z nevarnostjo, kadar je to potrebno.
Največja naloga staršev je torej zagotoviti varnost otroka. Dom urediti tako, da ne ogroža otrokovega življenja in zdravja. Pri opremljanju doma je tako pomembno upoštevati vidik varnosti, kolikor se le da. Veliko je tudi zunanjih groženj, ki se lahko pojavijo, najbolj pomembno je, da se končajo za otroka in starša dobro.

Starši otrokom zagotavljajo občutek tako psihične kakor fizične varnosti. Dom prilagajajo otrokovim razvojnim zmožnostim, kolikor je to možno. Seveda to ne pomeni, da je potrebno ob rojstvu otroka popolnoma spremeniti podobo doma, vsekakor pa pomeni, da lahko z enostavnimi pripomočki povečate varnost doma. Upoštevajoč obstoječe bivalne razmere, starši neposredno in posredno zagotavljajo stalno varstvo otrok med njihovim bivanjem v okrilju domačega okolja.

Kdaj začeti z varnimi ukrepi v domu
Kdaj bi morali posvetiti več pozornosti varnosti za otroka v domačem okolju, da ne bi bilo prezgodaj ali prepozno? Otrok gre skozi različne faze razvoja in seveda je pomembno, da se otrok že od prvih let sooča z različnimi situacijami, zaradi katerih se bo naučil veščin za prihodnje življenje. Ta pot je dokaj samostojna, težko pa si je predstavljati, da bi ga kar prepustili samemu sebi. Prva leta so pravzaprav ključna in zelo dragocena, kar se celotnega otrokovega razvoja tiče. Otroka je treba učiti takrat kadar še ne zna, spodbujati, kadar je v dvomih in podpirati, kadar to potrebuje.
Dokler otrok še ne zna samostojno sedeti in hoditi, zagotovo ni preteče nevarnosti pred ostrimi robovi, predali, ipd. Bo pa takrat potrebno pozornost nameniti varnosti posteljice in drugih pripomočkov, katere uporablja. V trenutku, ko otrok obvlada samostojno sedenje, se plazi in postavlja na noge, bo okrog njega veliko več nevarnosti kot morda mesec prej. Ko pa začne hoditi, pa vemo, da je lahko nevarna vsaka vaza, ki se lahko prevrne nanj, ipd. Čeprav so vaše oči morda nenehno uprte vanj in hitite iz enega konca na drug, se zna zgoditi, da pride do nesreče, kateri se žal niste mogli izogniti. Pa vendar, vse dokler je stanje obvladljivo in ne gre za nesreče z večjimi poškodbami ali hudimi izidi, ni toliko bojazni. Kakor hitro pa začutite večjo nevarnost, pa je seveda potrebno ukrepati.
Kakorkoli, zelo je pomembno, da se starši odzivajo na otrokove potrebe in ni napisanega pravila, ki bi veljala za vse enako – kdaj torej začeti skrbeti za varnost? Skrbimo vedno in pravzaprav se nikoli ne neha. Pomembno je le, da se varnostni ukrepi vedno prilagajajo otrokovim zmožnostim, sposobnostim in potrebam. Bodisi je otrok star 6 mesecev, 6 let ali 10.

Varovala za dom
Otroci so radovedni in svet raziskujejo na različne načine. So neustrašni in povsod radi pokukajo s svojimi firbčnimi očmi in majhnimi prstki. Kadarkoli imajo priložnost izkoristijo vsak način za odkrivanje. Tovrstno raziskovanje je lahko za njih velikokrat tudi nevarno. Iz tega razloga starši otrok skrbijo za varno okolje, da bo njihovo raziskovanje in odkrivanje najbolj varno.
Vogali, vrata, stopnice, pragovi in druge ovire so lahko usodne za razne poškodbe otroka. Na srečo obstaja obsežna zbirka raznih varnostnih pripomočkov, s pomočjo katerih lahko ustvarite pogoje za nemoteno in varno raziskovanje. Vsa potencialno nevarna mesta lahko zaščitite z ustreznimi dodatki za dom.
-    Stopnice
Stopnice so lahko resna nevarnost za otroke. Otroci še nimajo razvitega ravnotežja in tudi sveta ne poznajo tako dobro, da bi vedeli, čemu se izogniti in kako ostati varni. Zaradi česar otrok ne bo videl nevarnosti, če bo želel plezati, teči ali se pognati po stopnicah. Zato so zaščitna varnostna vrata odlična rešitev, ki opravlja več funkcij hkrati. Postavite jih lahko ob strani stopnic, da preprečijo padce čez stopnice, z njihovo pomočjo lahko naredite tudi pregrado na stopnišču ali pa popolnoma zaprete stopnišče, da otrok sploh ne more po stopnicah. Ne smemo pozabiti, da je že nekaj stopnic lahko prava grožnja za majhne otroke. Otroška zaščitna varnostna vrata so preprost a zelo učinkovit način, da se izognete raznim poškodbam vaših najmlajšim na stopnicah. Pri nakupu upoštevajte ustrezne dimenzije, zanesljivost in vzdržljivost. Prednost tovrstnih varnostnih vrat je tudi, da so običajno zelo univerzalne in enostavne za uporabo in namestitev. Lahko jih uporabite za notranjost ali zunanjost. Hkrati so varnostna vrata oblikovana tako, da preprečujejo ali onemogočajo zagozditve. Uporabne so tudi na balkonih. Razne varovalna vrata so tako najboljša naložba v varnost.
-    Varovala ali ščitniki za vogale
Mize, stoli, omare in drugo pohištvo z vogali lahko predstavlja resno nevarnost za najmlajše, zaradi česar jih je nujno zaščititi. V ta namen se uporabljajo zaobljeni ščitniki, ki se pritrdijo na vogal. V primeru, da otrok nerodno pade, bo udarec veliko blažji.
-    Zaščita ostrih robov
V prvi vrsti je potrebno zaščititi vse ostre robove. Gre za enostaven ukrep. Ne predstavljamo si, da bi morali kupiti novo mizo, stol ali drugo opremo, dovolj bo, če poskrbite za zaščito ostrih robov, ki so izjemno nevarni za malčke. Namestite posebne pokrove, ki so narejeni prav za ta namen.
-    Varna vrata
Vrata se morda ne zdijo toliko problematična, vse dokler ne pride do raznih nezaželenih prigod. Otroci velikokrat svoje majhne prstke enostavno vstavijo med vrata ali podboje. Tako obstajajo zaščite, ki otroka ščitijo pred nenamernim vstavljanjem prstkov med vrata in tudi pred loputanjem.
-    Zaščitite električne vtičnice
Električne vtičnice so velika grožnja in jih je nujno zavarovati tako, da otrok ne more ničesar vtakniti v vtičnico. Na voljo so razni čepi in pokrovi, kateri učinkovito zaščitijo dostop do električne vtičnice.
-    Po želji lahko zaščitite tudi stene
V kolikor želite zaščititi otroka pred udarci v steno ali zid, lahko uporabite razne mehke podlage, ki se postavijo ob steno. Velikokrat imajo tudi dekorativno funkcijo, saj so na voljo v različnih barvah, velikostih in dizajnih.


Zaključek
Na majhne otroke preži veliko nevarnosti tudi znotraj njihovega doma. Čeprav gre za prostor v katerem se otrok počuti varno in je večina nevarnosti »nevidnih«, se zna zgoditi, da se otrok poškoduje. Vsekakor ni stvari, ki bi nadomestila oko, roke in noge starša, pa vendar so pripomočki, kateri lahko močno ublažijo poškodbe ali jih celo preprečijo. Težko je pričakovati, da bo lahko starš nenehno bdel nad otrokom in spremljal vsak njegov gib. Vsekakor pa bo tudi staršem enostavneje, če bodo vedeli, da je v njihovem domu dobro poskrbljeno za varnost najmlajših. So situacije na katere nimamo vpliva in so situacije katere lahko vsaj do določene mere kontroliramo. Kadar se gre za otroka in njegovo varnost, je seveda najmanj kar lahko storimo, da zaščitimo preteče predmete in opremo, katera predstavlja nevarnost za najmlajše.

Komentiraj