Previjalna miza v otroški sobi

Previjanje je dejavnost, katero boste v prvih tednih in mesecih opravljali zelo pogosto. Neprecenljiva pomoč staršem, ki močno razbremeni roke in hrbtenico staršev ter omogoča enostavno previjanje dojenčka je previjalna miza. Ustvarja udobne pogoje tako za starše, kakor za otroke. Široka paleta modelov in drugih dodatkov za previjalne mize lahko predstavlja pravi izziv pri izbiri.

Kako izbrati pravo previjalno mizo?
Previjalna miza ima veliko prednosti. Enostavno jo je očistiti, malčke pa zaščiti pred umazanijo.
Pri izbiri je v prvi vrsti  potrebno določiti kateri model previjalne mize želite. Namreč, odločite se lahko za previjalno mizo s predalniki, previjalno desko za komodo, previjalno podlogo, previjalno mizo s kadjo, stoječo previjalno mizo, ipd. Našteli smo najbolj pogoste in najbolj priljubljene modele.

Vsaka previjalna podloga ali miza je praktična rešitev, nekatere manj priročne, druge bolj. Odvisno seveda od želja in pričakovanj uporabnic. Če želite previjalno mizo s predalniki, boste pridobili dodaten prostor za shranjevanje nekatere otroške opreme in pripomočkov. Smiselna rešitev je tudi stoječa previjalna miza, ki vam omogoča, da v stoječem položaju otroka previjete. Tudi, če vam je bližja rešitev previjalna miza s kadjo, je lahko odlična izbira, glede na to, da vam nudi 2v1. Ali pa bo morda vaša izbira zgolj previjalna podlaga, katero boste lahko enostavno prenašali iz prostora v prostor in z njeno pomočjo ustvarili okolje za previjanje.

Sodobne previjalne mize niso le estetske, pač pa omogočajo veliko drugih rešitev saj so neverjetno praktične. Sicer lahko zavzamejo nekaj prostora, so pa v otroški sobici nezamenljiv kos pohištva. Pri izbiri bodite pozorni, da je previjalna miza v skladu s standardi.
Izdelane so lahko iz lesa, plastike in drugih materialov. Večina previjalnih miz je opremljena tudi s koleščki, kar pomeni, da jo lahko enostavno premikate. Na voljo so tudi v različnih dimenzijah in pred nakupom obvezno preverite prostor, katerega imate na voljo za postavitev previjalne mize.

Poglejmo nekaj različnih modelov previjalnih miz:
-    previjalna miza za posteljico. Prednosti tovrstne izbire so, da ne obremenjuje hrbtenice in so vse potrebne stvari vedno pri roki.
-    Stenska previjalna miza. Je praktična in jo lahko namestite na poljubno višino. Na splošno so tudi zložljive in prihranijo prostor.
-    Previjalna podlaga. Enostavna za čiščenje in prenašanje, lahka.
-    Previjalna miza za komodo. Zelo pogosta izbira staršev, saj je zelo udobna in stabilna rešitev. Običajno ima tudi dodatne predale.
-    Klasična previjalna miza. Zelo praktična in uporabna, običajno opremljena s koleščki in drugimi predali za lažje shranjevanje.
-    Na voljo so še druge (napihljive, tekstilne,…) previjalne podloge, ki pa so najbolj uporabne za prenašanje in na poti.

Sedaj, ko ste se odločili za model, upoštevajte še nekaj pomembnih lastnosti. Previjalna miza mora biti varna. Iz tega razloga vedno upoštevajte maksimalno obremenitev in stabilnost previjalne mize. Prepričajte se, da je izdelana iz kakovostnih materialov. Ni nujno, da se odločite za najdražjo mizo, nujno pa je upoštevati kakovost.
Pri nakupu previjalne mize boste morda morali dokupiti tudi druge dodatke. Večina mamic prisega na razne organizatorje, s pomočjo katerih so vsi pripomočki na svojem mestu.


Previjalna deska in podloga
Končna ureditev otroške sobe je lahko resnično pravi izziv glede na možnosti izbire. Na voljo je toliko pripomočkov, dodatkov in naprav ter druge otroške opreme, da se je težko odločiti za točno določen kos. Že samo če se osredotočimo na previjanje otroka, na trgu so različne vrste previjalnih miz, bodisi za otroško posteljico ali za predalnik. Kupite lahko tudi previjalno podlogo. Odločite se lahko za enostavnejšo rešitev in sicer za previjalno desko.

Previjalne podloge se uporabljajo predvsem za zagotavljanje higienskih pogojev za previjanje najmlajših. So zelo enostavne za uporabo in tudi za vzdrževanje. Dovolj je, da jih obrišete z mokro krpo in vodo ali pa z razkužilnim sredstvom. So odlična rešitev za vsakodnevno nego dojenčka, saj jih lahko tudi prenašate iz prostora v prostor, saj so izjemno lahke. So tudi zelo cenovno ugodna rešitev.

Previjalna deska se uporablja za namestitev na komodo ali drug kos pohištva. Te so običajno vedno na istem mestu in jih ne prenašamo iz prostora v prostor.
Ne glede na to, ali se odločite za previjalno desko ali podlogo, prednosti so očitne in se splača investirati v nakup pripomočka, katerega boste praktično uporabljali vsak dan, večkrat na dan. Odločite se za možnost, ki popolnoma ustreza vašim potrebam.


Uporaba previjalne mize, ko jo dojenček preraste
Previjalna miza sicer ni tako pomembna kot otroški voziček, je pa zagotovo dodatek, ki močno olajša vsakdanjik z otrokom. Ne samo, da je previjanje veliko lažje in enostavnejše, predstavlja tudi udobno okolje za otroka in zagotavlja večjo varnost in higieno.

Čeprav boste morda previjalno mizo uporabljali le nekaj časa in iz tega razloga morebiti oklevate, se je treba zavedati, da boste otroka morali dnevno previti večkrat. Iz tega razloga je pomembno, kje boste to počeli. Predstavili smo vam nekaj rešitev in vam je morda najbližje prav previjalna miza. Se pa zagotovo vprašate, kaj z njo, potem ko jo otrok enkrat preraste.

Previjalna miza se uporablja že od prvih dni otrokovega prihoda domov. Kako dolgo boste previjalno mizo uporabljali je seveda odvisno od potreb otroka in je treba upoštevati tudi priporočila proizvajalca.

Previjalne mize imajo velikokrat tudi dodaten prostor za shranjevanje stvari, zaradi česar jih boste lahko uporabljali tudi kasneje, ko otroka ne bo več potrebno previjati.
Veliko staršev veliko izdelkov po uporabi proda in tako povrne vsaj del vloženih stroškov. Gre za možnost, ki je vedno bolj priljubljena. Ne samo iz finančnega vidika, pač pa tudi iz ekološkega, saj gre praktično za popolnoma uporabno in kvalitetno stvar, ki je nekomu nepotrebna, medtem, ko jo nekdo drug zelo potrebuje.

Aktivnost menjavanja plenic je lahko enostavna, ne pozabite pa, da ne glede na izbiro, otroka samega nikoli ne puščajte na previjalni mizi.Komentiraj