Zakaj je prsna črpalka nujna oprema vsake nove mamice?

Življenje z novorojenčkom je magična izkušnja, čeprav vemo, da je lahko tudi zelo naporna. Vsak pripomoček, ki lahko mladim staršem olajša prve dni z dojenčkom, je zlata vreden. Veliko mladih mamic prisega na prsno črpalko. Prsna črpalka za mleko vam pomaga povečati zalogo mleka in omogoča, da hranjenje prevzame tudi kdo drug od družinskih članov, tako da si lahko mamica vzame trenutek zase.

Življenje z novorojenčkom je magična izkušnja, čeprav vemo, da je lahko tudi zelo naporna. Vsak pripomoček, ki lahko mladim staršem olajša prve dni z dojenčkom, je zlata vreden. Veliko mladih mamic prisega na prsno črpalko. Prsna črpalka za mleko vam pomaga povečati zalogo mleka in omogoča, da hranjenje prevzame tudi kdo drug od družinskih članov, tako da si lahko mamica vzame trenutek zase.

Prednosti črpanja mleka

Ko govorimo o najbolj uporabnih pripomočkih za prve mesece otrokovega življenja, gre kar precej glasov črpalkam za mleko. Doječe mamice dobro poznajo zagate, kot so primanjkljaj mleka ali pa nepredvidljivi opravki, ki se pojavijo ravno v času hranjenja. Oboje pomeni, da otrok ob hranjenju ne bo deležen (zadostnih količin) materinega mleka, kar lahko pošteno zmoti ali celo poruši rutino hranjenja. Črpalka za mleko omogoča vnaprejšnjo pripravo mleka ravno za situacije, ko mamica ne more do svojega dojenčka, ko pride čas za hranjenje.

Črpanje mleka pozitivno vpliva tudi na zalogo mleka. S črpanjem lahko mama poskrbi, da njene prsi začnejo proizvajati več mleka, še preden ga otrok potrebuje. Ravno tako lahko prsna črpalka pomaga sprostiti napetost v prsih, če otroka ne morete nahraniti v tistem trenutku. Viške materinega mleka je mogoče zamrzniti, nekatere matere pa ga nesebično poklonijo tistim, ki svojega otroka ne morejo dojiti, a mu želijo vseeno nuditi vse pozitivne lastnosti materinega mleka. Ne smemo pozabiti, da je namreč materino mleko popolna hrana za dojenčke, ki vsebuje prav vse, kar potrebujejo, zato je zaloga mleka zelo dragocena.

Črpalka za mleko omogoči, da odgovornost hranjenja včasih prevzame tudi kak drug družinski član, če mamica iz takšnega ali drugačnega razloga ni prisotna ali pa preprosto potrebuje trenutek zase. Pri dojenju se mati in otrok gledata iz oči v oči in se dotikata. V teh trenutkih med njima nastaja posebna vez. Preko hranjenja se lahko z dojenčkom poveže tudi oče.

Vam je misel na črpanje mleka neprijetna?

Marsikatera mlada mamica ob pogledu na prsno črpalko postane nekoliko nervozna. Prav nobenega razloga za strah ni. Črpalka za mleko je povsem varna za uporabo, za to, da bo črpanje potekalo brez zapletov, pa vam pripravljamo nekaj uporabnih namigov:

Sprostite se. Napeti živci ne pomagajo v nobeni situaciji in črpanje mleka ni izjema. Poskrbite, da boste pred črpanjem sproščeni. Parkrat globoko vdihnite, lahko tudi meditirate ali naredite nekaj poz joge. Če vam pomaga, si zavrtite pomirjujočo glasbo. In zapomnite si: tudi, če bo vaša prva izkušnja s prsno črpalko nekoliko nerodna, bo šlo vsakič samo še lažje.

Poskrbite, da bo mleko steklo. Nežno si zmasirajte prsi, da spodbudite pretok mleka. Nekaterim pomagajo tudi topli obkladki.

Povežite se z dojenčkom. Če je to mogoče, med črpanjem mleka držite dojenčka ob sebi. Če ga nimate ob sebi, poglejte njegovo sliko. Nekatere mamice si pred črpanjem zavrtijo posnet dojenčkov jok. Vse to olajša pretok mleka.

Črpajte in hranite ob istem času. Povezano s prejšnjo alinejo, tako kot prisotnost dojenčka je za dober pretok potrebna tudi časovna usklajenost. Če ste se po porodniškem dopustu vrnili v službo in še vedno dojite, si poskusite mleko črpati ob istem času kot sicer hranite otroka.

Ne začnite na najvišji jakosti. Močnejše sesanje ne pomeni več mleka. Moč prsne črpalke povečujte postopoma, vendar črpanje mleka nikakor ne sme boleti. Poiščite najvišjo jakost, ki vam še ustreza, začnite pa z manjšo jakostjo.

Črpalka za mleko lahko mladim staršem bistveno olajša življenje, saj z njo lahko matere vplivajo na zalogo mleka, poleg tega pa daje tudi očetu (in drugim članom družine) možnost, da se s hranjenjem približa dojenčku. Zaradi vsega naštetega črpalka za mleko zagotovo spada v nabor pripomočkov vsake mlade družinice.

Oznake:

Komentiraj