Dvojni nastavek pri črpanju z električno prsno črpalko

Materino mleko otroku zagotavlja vsa potrebna hranila, kar pomembno vpliva tudi na imunsko odpornost otroka in hkrati zagotavlja pogoje za pravilno rast in razvoj.

Vsekakor se bomo strinjali, da bo prsna črpalka uporaben pripomoček za marsikatero situacijo, kadar bo potrebno izčrpavanje materinega mleka. Začetna uporaba bo morda res zahtevala potrpljenje, saj je za marsikatero mlado mamico dojenje v začetku zelo stresno in težko. Veliko je tudi pripomočkov, ki so mamicam v pomoč, predvsem v tako občutljivem začetnem obdobju po rojstvu otroka.  Tako si večina nosečnic zagotovi prsno črpalko še pred odhodom v porodnišnico.

Obstajajo različne vrste, blagovne znamke in prsne črpalke z različnimi funkcijami. Prsno črpalko izberite glede na potrebe. Bodisi električna, ročna, z enojnim ali dvojnim nastavkom za črpanje. Medtem, ko električna prsna črpalka omogoča avtomatski proces iztiskanja mleka iz dojke, mora z ročno črpalko upravljati mama. O enojnih in dvojnih nastavkih bomo spregovorili v nadaljevanju.

Kdaj je uporabna prsna črpalka?
Prsna črpalka je nepogrešljiv del nujne otroške opreme. O tem lahko berete v raznih revijah o materinstvu, knjigah, na spletu in pravzaprav kjerkoli se boste znašli.

Iztiskanje mleka je priporočljivo že od prvih trenutkov otrokovega življenja. Predvsem zato, ker je veliko dojenčkov, ki še ne znajo samostojno sesati dojke. Zato je redno črpanje priporočljivo, saj se tako ohranja tudi laktacija. Vsaka kapljica materinega mleka je za dojenčka izredno dragocena in je velikega pomena za otrokovo zdravje. Prezgodaj rojeni otroci imajo običajno težave s sesanjem, prebavo in požiranjem hrane. Zato se materam nedonošenčkov priporoča črpanje mleka.

Po porodu je veliko dojenčkov še utrujenih in zaspanih, medtem, ko se za hranjenje nekateri zbujajo precej pogosto. Izredno pomembno je, da si mleko izčrpate, v kolikor je vaš dojenček zaspanček. Tako laktacija ne bo izginila in boste pripravljeni, ko bo vaš malček nekoliko bolj aktiven.
Navali mleka so za mamico lahko neprijetni in tudi boleči. Če si mamica izčrpa vsaj začetno mleko, bo tudi dojenje za dojenčka lažje, prsi ne bodo tako zelo napete. S črpanjem lahko zmanjšate občutljivost in bolečino. Izčrpano mleko lahko shranite in uporabite kasneje. Razlog za uporabo prsne črpalke so lahko tudi ranjene bradavice, ploščate bradavice in druge težave povezane z oteženim dojenjem, zaradi bradavic. V teh primerih zelo prav pride prsna črpalka.

Prsna črpalka je naprava, ki vam tudi omogoča, da preverite, koliko mleka dejansko proizvajajo vaše dojke. Marsikdaj boste slišali, da je »otrok lačen, nimate dovolj mleka«, ipd. To zelo slabo vpliva na mamico, ki je še bolj občutljiva in so njeni hormoni podivjani. Zato, da se prepriča, da ima dovolj mleka, je prsna črpalka nujen pripomoček.

Kot naslednji razlog za uporabo črpalke lahko navedemo tudi željo po povečanju proizvodnje mleka. Namreč, povpraševanje poveča ponudbo, kar pomeni, da boste s črpanjem spodbudili proizvodnjo. Na laktacijo vpliva tudi sam porod in v primeru carskega reza lahko pride do težav s proizvodnjo mleka, saj materin organizem odreagira z zamudo. Dodaten problem je lahko tudi ločitev matere in otroka po carskem rezu. In je tako priporočljivo črpanje materinega mleka.

Prsna črpalka je predvsem uporabna, kadar želite shraniti mleko za situacije, ko boste morda morali pustiti dojenčka v varstvu. Kar bo zagotovo pozitivno vplivalo tudi na očeta saj bo lahko samostojno nahranil dojenčka.
Ugotavljamo, da si je dandanes težko predstavljati dojenje brez uporabe prsne črpalke. Sploh za aktivne mamice. Tako je prsna črpalka odlična naložba v različnih primerih.

Enojni nastavek pri črpanju z električno prsno črpalko
Veliko se govori o razlikah in prednostih električne in ročne prsne črpalke. Le redko tudi o nastavkih. Enojni ali dvojni? Odločili smo se nekaj besed nameniti tej temi.

Enojni nastavek pri črpanju materinega mleka z električno prsno črpalko pomeni, da se mleko črpa iz ene dojke, potem je treba menjati in postaviti nastavek na drugo dojko, zato da se obe spraznita. So sicer kompaktne in praktične, zelo priročne in jih je enostavno vzeti s seboj tudi na pot. Njihova prednost je tudi tiho delovanje in relativno nizka cena.

Dvojni nastavek pri črpanju z električno prsno črpalko
Dvojni nastavek pri prsni črpalki. Kaj to sploh pomeni?

Že sama besedna zveza »dvojna črpalka« hitro pove, da omogoča iztiskanje mleka iz obeh dojk hkrati.

Sama konstrukcija dvojne prsne črpalke je takšna, da ima vse po dvoje. To pomeni, da sta dve steklenički, lijaka in dvojni nastavki. Seveda bo vsebina lahko različna tudi od proizvajalca do proizvajalca. Potrebno je še upoštevati, da so na trgu na voljo dvojne prsne črpalke z različnimi fazami, bodisi dvofazne ali trofazne. Dvofazne posnemajo naravni sesalni ritem otroka – v prvi fazi črpa mleko hitro in plitvo, v drugi fazi počasi in globoko. Medtem, ko trofazne dvojne črpalke posnemajo sesalni ritem otroka še bolj. Namreč, v prvi fazi črpa hitro in plitvo, druga faza je globoko sesanje, tretja faza nastopi, ko se upočasni gibanje / črpanje.

Pred prvo uporabo je vredno prebrati navodila za uporabo, pred prvo in tudi po vsaki uporabi očistiti in sterilizirati komponente prsne črpalke. Električna prsna črpalka z dvema nastavkoma je sicer nekoliko dražja v primerjavi z ročno črpalko ali črpalko z enojnim nastavkom.

Ali uporabiti dvojni ali enojni nastavek pri črpanju z električno prsno črpalko?

Če govorimo o splošnih prednosti prsne črpalke, bo seznam precej dolg. Če pa se osredotočimo zgolj na črpanje z električno prsno črpalko z različnimi nastavki, se bodo prednosti ločile.

Kdaj torej uporabiti enojni in kdaj dvojni nastavek?

Prsne črpalke z enojnim nastavkom so primerne predvsem, če prsne črpalke ne uporabljate redno. Sicer so dobrodošle tudi za redno uporabo, pa vendar je v slednjih primerih veliko enostavneje in hitreje črpati z dvojno črpalko. So enostavne za uporabo, nastavek se prilagaja različnim oblikam ženskih prsi.

Prednost dvojne prsne črpalke je ta, da lahko iztisne nekoliko več mleka kot enojna. Je zelo učinkovita in omogoča, da naredite zalogo hrane za kasnejšo uporabo. Dvojna črpalka temeljitejše sprazni ženske dojke. Uporabna je pri izlivih in tudi pri zastajanju mleka. Tudi tovrstne prsne črpalke so zelo enostavne za uporabo. Če nameravate mleko iztiskati pogosto ali redno, se splača investirati v dvojno prsno črpalko. Iztiskanje iz obeh dojk poveča proizvodnjo mleka. Z dvojno prsno črpalko iztisnete mleko hitreje, kar pomeni tudi prihranek časa. Njeno delovanje od vas ne zahteva fizičnega napora.

Tako enojni nastavki, kakor dvojni nastavki prsnih črpalk, so ustvarjeni za sodobne mamice. V nekaterih primerih bo bolj uporaben enojni nastavek in obratno. Na koncu je vse odvisno od individualnih potreb in želja matere. Zato je vsak odgovor pravilen in pravzaprav nobena odločitev ni napačna. Bodisi kupite prsno črpalko z enojnim ali dvojnim nastavkom. Na koncu je najbolj pomembno, da ta izpolnjuje vaše potrebe in pričakovanja.

Nekatere mame hvalijo ročne črpalke, druge električne z enim nastavkom, tretje hvalijo črpalke z dvojnim nastavkom. Pri vseh možnostih je nujno potrebna primerna uporaba in vzdrževanje.Strošek prsne črpalke
Če povzamemo, prsna črpalka je pripomoček, kateri bo novorojenemu otroku olajšal hranjenje in mamici vsakdanje življenje.

Nakup prsne črpalke običajno zbuja razne dvome, ali gre za nujno opremo ali bo le še eden zgrešen nakup. Marsikatera nosečnica se sprašuje, ali naj investira v prsno črpalko, na koncu koncev ni niti prepričana, da bo lahko dojila svojega otroka. In je seveda smiselno, da se tudi vse več mamic odloča za nakup šele, ko se pojavi potreba.

Črpanje materinega mleka je popolna rešitev za kar nekaj situacij s katerimi se srečuje mlada mamica. Če imate težave z laktacijo, naj vas ne zmedejo nasveti »izkušenih« prijateljic, mame, tete, znanke, sosede ali kogarkoli drugega. Pomembno je slediti svojim željam in telesu. Zato je edino prav, da poskusite tisto, kar menite, da bi vam lahko bilo v pomoč. V našem primeru je to električna prsna črpalka. Cena električne črpalke pa bo odvisna od številnih dejavnikov.

Zavedamo se, da je lahko strošek za prsno črpalko za marsikatere starše obremenjujoč in predstavlja nakup, kateremu se morda raje odpoveste. Običajno so najpogostejša izbira med mladimi mamicami električne črpalke za dojke, katerih cene niso najbolj nizke. Predvsem ne, če se upošteva, da morajo starši zagotoviti še mnogo druge opreme za otroka. Če bi prsna črpalka bila edino, kar je potrebno kupiti, seveda o nakupu ne bi dvomili.

Pa vendar, obstaja tudi možnost izposoje in se tako izognete visokemu strošku nakupa. Izposoja električne prsne črpalke je rešitev, ki se je izkazala za zelo učinkovito in se vse več mladih mamic odloča za to možnost. Veliko je prednosti izposoje, o katerih govorimo tukaj. Zelo je pomembno, da si prsno črpalko izposodite pri preverjenem in zanesljivem dobavitelj.