• tzorko
  • 2023-04-20
  • 125
  • 0
Spanje je za dojenčka izjemno pomembno

Ključno za zdravje in zadovoljstvo je dober spanec, tako za otroke kot za odrasle. Predvsem pri otrocih ima zelo pomembno vlogo saj se otroci razvijajo in rastejo med spanjem, hkrati pa spanec vpliva na razvoj otrokovih možganov. Namreč, otrok med spanjem utrjuje vse informacije, katere je pridobil v budnem stanju, njegove zaloge energije pa se obnavljajo.

Koliko spanca potrebujejo otroci?
Verjetno ste že opazili, da otroci spijo veliko več kot odrasli. In to ne brez razloga. Samo v prvem letu starosti potrebujejo dojenčki med 13 in 15 ur spanca, od tega med 10 in 12 ponoči. V kolikor pride do upada spanca, bo otrok to močno čutil in sicer bo to slabo vplivalo na njegove zmožnosti pozornosti in upad motoričnih sposobnosti. Tako je spanje eden od najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na zdravo življenje.

Spanec je še posebej pomemben za otroke stare med 0 in 3 let, tako v smislu duševne kot fizične rasti. Otrok, ki spi dovolj se je sposoben veliko učinkoviteje boriti z morebitnimi vsakdanjimi ovirami kot otrok, katerega spanec je pomanjkljiv. Spanec otrokom pomaga izboljšati njihove funkcije in preprečiti sitnost.

Kot starš se hitro začnete spraševati, kako dolgo naj otrok spi. Odgovor je odvisen predvsem od starosti otroka.  Zanimivo je, da v prvih dveh mesecih lahko dojenčki spijo med 10 in kar 18ur. Po dopolnjenem enem letu se spanec sicer skrajša na nekje med 12 in 14 ur, kar se ohrani do približno tretjega leta starosti otroka. Po tretjem letu se potrebno število ur spanca znova nekoliko zmanjša in tako spanec običajno traja med 10 in 12 ur spanja na dan. Medtem, ko otrok po sedmem letu starosti in vse do 12 let spi okrog 10ur na dan, bo otrok starosti 13+ potreboval vsaj 8 do 9 ur spanja na dan, tako kot odrasli. Spanje otroka se tako lahko spreminja iz meseca v mesec.

Seveda to ne pomeni, da je to napisano pravilo in merilo, kajti vsi otroci so individualne osebe z različnimi potrebami in bodo tako nekateri potrebovali manj ali več od priporočenega števila ur spanja na dan.

Kaj vse vpliva na spanje dojenčka?
Ugotovili smo že, da se vzorec spanja spreminja glede na starost otroka. Vsekakor pa na njegov spanec vpliva kar nekaj drugih dejavnikov med katerimi je tudi pravilno ležišče in posteljica, nenazadnje tudi svetloba v otroški sobici. Ustvarjanje varnega okolja bo pozitivno vplivalo na počitek in spanec vašega otroka. Že najmanjša malenkost lahko pomembno vpliva na njegovo počutje.

Pri zagotavljanju udobnih pogojev je morda dobro začeti že s samo temperaturo. Optimalna temperatura prostora v kateri otrok spi je med 18 in 20 stopinj Celzija. Naslednja naloga je zagotoviti primerno svetlobo. Pravzaprav je pomembno prostor zatemniti. Posebej poleti lahko zunanja svetloba moti otrokov spanec in je zato pomembno, da je v otroški sobi temno. Da ima izbira otroške posteljice in nasploh ležišča pomembno vlogo, zagotovo ni potrebno posebej poudarjati, glede na to, da dojenček večino dneva preživi prav v posteljici. Tako otroška posteljica močno vpliva na kakovost spanca vašega otroka. Otroško ležišče naj bo trdo in predvsem ravno. Poskrbite, da bo rjuha dobro raztegnjena in ne bo nobenih gub. Iz tega razloga je bolje izbirati rjuhe, ki so z elastiko. V otrokovi postelji ne sme biti nobenih drugih motečih dejavnikov, kot so plišaste igrače, blazine, ipd.

Med dejavniki, ki vplivajo na spanec, so tudi pretrda ali mehka ležišča, neustrezna velikost in neprimeren material.

Pravilni pogoji so za spanje ključni, vsekakor pa je zelo pomembno, da vzpostavite spalno rutino. Torej, kdaj je čas za počitek, dremež ali spanec. Držite se določenih ur in sledite vsakdanji rutini.Kako izbrati pravilno velikost in model posteljice ter ležišča – jogija?
Pri izbiri pravega otroškega ležišča je treba upoštevati veliko podrobnosti. Pozornost je vredno posvetiti trdoti, materialu in debelini. Resda je običajno otroška posteljica tista, ki najbolj izstopa v otroški sobici in ima visok estetski vpliv, pa vendar je nujno zagotoviti otroku udobno otroško ležišče in zagotoviti pogoje, zaradi katerih bo otrokov spanec kakovosten.

Prav tako je vredno spomniti na pravo izbiro vzmetnice. Vzmetnico je najpogosteje treba kupiti posebej. Na voljo so različni modeli (vzmetne, iz pene, kokosa, itd.). Dobro je, če vzmetnico zaščitite z zaščitno rjuho. Ko je otrok še zelo majhen, mora biti otroško ležišče čvrsto, saj podpira njegov motorični razvoj. Kasneje, z odraščanjem se izbira vzmetnice prilagaja obliki telesa. Otroško ležišče mora biti stabilno in vzdržljivo in je tako potrebno upoštevati gostoto jogija. To je pomembno predvsem pri otrocih, ki se že samostojno gibljejo po postelji. Prednost dajte ležiščem, ki podpirajo skeletni sistem in so antibakterijska. Če ste doslej bili prepričani, da je najboljša izbira za otroško ležišče trda vzmetnica, je pravzaprav najbolj primerna vzmetnica srednje trdote.

Drugo pomembno vprašanje pri izbiri otroške posteljice je velikost. Torej, kolikšna naj bo posteljica? Velikost je potrebno prilagoditi otrokovi višini in teži, zato da ne omejuje otrokovega gibanja. Za novorojenčke bo tako zadostovala že posteljica velikosti 120x60 cm, medtem, ko bo za dojenčke starosti 6+ mesecev primerna 140x70 cm otroška posteljica. Standardne dimenzije se odlično prilegajo vsakemu prostoru. To seveda ne pomeni, da ne morete izbrati postelj večjih mer, v kolikor vam to prostor omogoča. Ne pozabite na material in sicer vedno izbirajte ležišča, ki so prijazna do otrokove občutljive kože.

Pri izbiri je vsekakor potrebno izbrati model, ki se bo tudi prilegal notranjosti in hkrati ustrezal potrebam malčka. Vedno lahko ostanete zvesti svojim željam pri izbiri določenega modela in barve, poskrbite tudi za dodatne dodatke, ki povečujejo funkcionalnost. Na voljo je pohištvo z odstranljivimi prečkami, na kolesih, z možnostjo prilagajanja višine, ipd. Pred dokončno odločitvijo upoštevajte, da je izbrana posteljica popolnoma usklajena s preostalim dekorjem.

Nekatera od ključnih meril izbire so torej varnost, udobje in funkcionalnost.

Sodeč po vsem je izbira posteljice in ležišča za otroka zelo pomembna. V nasprotnem primeru lahko neprimerno ležišče močno zmanjša učinkovitost spanja.

Sorodne objave po oznakah

Komentiraj